publicitate

Schimbare permis auto: acte necesare in 2024. Care este procedura?

Schimbare permis auto 2024. Schimbarea permisului auto este un proces indispensabil pentru toți șoferii care vor să își mențină dreptul legal de a conduce. Fie că permisul a expirat, a fost pierdut sau furat, s-a deteriorat, sau dacă datele personale s-au schimbat, acest proces implică respectarea unor pași specifici și furnizarea unor documente corespunzătoare. În acest articol, vom explora în detaliu toate aspectele legate de schimbarea permisului auto, inclusiv actele necesare, taxele implicate și cum să te programezi pentru această procedură.

Situațiile care necesită schimbarea permisului auto

Legislația actuală prevede mai multe scenarii în care este obligatorie schimbarea permisului auto. Acestea includ:

publicitate
 1. Expirarea valabilității permisului: Permisul de conducere are o perioadă de valabilitate limitată, de obicei 10 ani pentru majoritatea categoriilor, după care trebuie reînnoit pentru a rămâne valabil.
 2. Pierderea sau furtul permisului: Dacă permisul tău este pierdut sau furat, este necesar să obții un duplicat.
 3. Deteriorarea permisului: Un permis care a fost deteriorat, nu mai este lizibil sau a suferit daune fizice trebuie înlocuit.
 4. Schimbarea numelui: În situațiile în care numele tău se schimbă ca urmare a căsătoriei, divorțului sau altor modificări legale, este necesar să actualizezi informațiile de pe permisul de conducere.
 5. Preschimbarea unui permis străin cu unul românesc: Dacă deții un permis de conducere emis de autoritățile unui alt stat și dorești să-l preschimbi cu unul românesc, trebuie să îndeplinești anumite cerințe specifice.

Documentele necesare pentru schimbarea permisului auto

Schimbare permis auto 2024. Documentele necesare pentru schimbarea permisului auto variază în funcție de situația specifică. Iată o descriere detaliată a actelor necesare pentru fiecare caz în parte:

1. Documente necesare pentru schimbarea permisului auto expirat

 • Cererea de schimbare a permisului: Aceasta poate fi obținută și completată la ghișeu sau online, în funcție de facilitățile oferite de autorități.
 • Actul de identitate: Trebuie prezentat în original și copie. Poate fi buletinul sau cartea de identitate pentru cetățenii români sau documentele de rezidență pentru cetățenii străini.
 • Dovada plății taxei de 89 lei: Taxa pentru schimbarea permisului trebuie achitată înainte de depunerea cererii.
 • Permisul de conducere expirat: Trebuie prezentat în original și va fi reținut de autorități la eliberarea noului permis.
 • Fișa medicală: Documentul trebuie emis de o unitate medicală autorizată și trebuie să ateste că ești apt din punct de vedere medical să conduci vehicule din categoria respectivă.

2. Documente necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau furat

 • Cererea de eliberare a duplicatului: Se obține și se completează la ghișeu, împreună cu declarația de pierdere sau furt.
 • Actul de identitate: Trebuie prezentat în original și copie.
 • Dovada plății taxei de 89 lei: Taxa pentru eliberarea duplicatului trebuie achitată înainte de depunerea cererii.
 • Declarația de pierdere sau furt: Aceasta trebuie completată la secția de poliție sau la serviciul de permise auto.

3. Documente necesare pentru schimbarea permisului deteriorat

 • Cererea de eliberare a duplicatului: Se obține și se completează la ghișeu.
 • Actul de identitate: Trebuie prezentat în original și copie.
 • Dovada plății taxei de 89 lei: Taxa pentru eliberarea duplicatului trebuie achitată înainte de depunerea cererii.
 • Permisul deteriorat: Trebuie prezentat în original pentru a fi reținut de autorități. Schimbare permis auto 2024.

4. Documente necesare pentru schimbarea numelui pe permisul de conducere

 • Cererea de eliberare a duplicatului: Se obține și se completează la ghișeu.
 • Actul de identitate: Trebuie prezentat în original și copie, cu noul nume actualizat.
 • Dovada plății taxei de 89 lei: Taxa pentru eliberarea duplicatului trebuie achitată înainte de depunerea cererii.
 • Permisul de conducere: Trebuie prezentat în original pentru a fi reținut de autorități.

5. Documente necesare pentru preschimbarea unui permis străin cu unul românesc

 • Cererea de preschimbare a permisului străin: Completată și semnată.
 • Permisul de conducere străin: Trebuie prezentat în original și traducerea legalizată în limba română, dacă este necesar.
 • Actul de identitate: În original și copie. Cetățenii străini trebuie să prezinte pașaportul și certificatul de înregistrare, permisul de ședere sau cartea de rezidență.
 • Dovada plății taxei de 89 lei: Taxa pentru preschimbarea permisului trebuie achitată înainte de depunerea cererii.
 • Fișa medicală: Documentul trebuie emis de o unitate medicală autorizată și trebuie să ateste că ești apt din punct de vedere medical să conduci vehicule din categoria respectivă.

Taxe pentru schimbarea permisului auto

Taxa pentru schimbarea permisului auto este de 89 lei. Există mai multe metode prin care această taxă poate fi achitată:

publicitate
 1. Online: Plata poate fi efectuată pe platformele ghiseul.ro sau pe site-ul DGPCI, în secțiunea de plăți.
 2. Internet Banking: Plata poate fi realizată prin intermediul băncii tale. Confirmarea tranzacției poate dura până la 24 de ore.
 3. Virament bancar sau mandat poștal: Poți achita taxa la sucursalele BCR sau CEC BANK, în contul RO94RNCB0082000367331018, cu mențiunea „beneficiar RA-APPS”.
 4. Stații de plată SelfPay: Acestea sunt situate în supermarketuri, malluri, magazine, universități și alte locații publice.

Este esențial să păstrezi dovada de plată a taxei, deoarece aceasta va trebui prezentată la depunerea dosarului pentru schimbarea permisului.

Programarea pentru schimbarea permisului auto

Pentru a evita cozile și a eficientiza procesul, este recomandat să faci o programare online pe site-ul DGPCI. Iată pașii necesari pentru a te programa:

publicitate
publicitate
 1. Accesează site-ul DGPCI: Navighează la secțiunea de programări online și selectează serviciul de care ai nevoie, fie că este vorba despre preschimbarea unui permis românesc sau străin.
 2. Completează formularul de programare: Introdu datele solicitate, inclusiv numele, adresa, seria și numărul permisului, și motivul preschimbării.
 3. Selectează ora și data: Alege o dată și o oră convenabilă pentru tine. Este crucial să respecți programarea, deoarece orice întârziere poate duce la pierderea acesteia.
 4. Confirmă programarea: După completarea formularului, vei primi un e-mail de confirmare cu detaliile programării.

Unde trebuie să mergi pentru schimbarea permisului auto

Pentru schimbarea permisului auto, poți merge la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din țară, indiferent de adresa de domiciliu. Este esențial să te prezinți la ghișeu cu toate documentele necesare pentru a evita întârzierile sau refuzurile. Schimbare permis auto 2024.

publicitate

Cât durează eliberarea permisului de conducere

Eliberarea permisului de conducere este un proces relativ rapid, de obicei finalizat în câteva ore sau în ziua următoare depunerii actelor, în funcție de complexitatea cazului tău. Pentru preschimbarea unui permis străin, termenul de eliberare poate fi de până la 15 zile lucrătoare din cauza verificărilor suplimentare necesare. Poți verifica stadiul emiterii permisului pe site-ul DGPCI, în secțiunea „Verificare emitere permis”.

Livrarea permisului de conducere

Dacă nu poți ridica personal permisul de conducere, ai opțiunea de a indica o adresă la care să fie livrat permisul (domiciliu, locul de muncă sau altă adresă). Acest serviciu este disponibil doar pentru situațiile de preschimbare a permisului.

Concluzie despre Schimbare permis auto 2024

Schimbarea permisului auto este o procedură esențială pentru toți șoferii, necesară pentru a conduce legal și în siguranță. Printr-o bună organizare și informare prealabilă, acest proces poate fi gestionat eficient, evitând astfel sancțiunile legale. Respectarea pașilor descriși și pregătirea corespunzătoare a documentelor vor garanta o experiență fără probleme, indiferent de situația specifică în care te afli. Schimbare permis auto 2024.

Informatii autor
Anisia Baicu

Cu un pasionat simț al cuvântului și o dragoste profundă pentru creație, Anisia Baicu este inima și mintea din spatele mesajeinfo.ro. Ca redactor principal, Anisia aduce un aer de prospețime și inspirație în fiecare mesaj și în fiecare articol publicat pe platformă.

Cu o experiență vastă în scriere creativă și redactare, Anisia îmbină măiestria lingvistică cu sensibilitatea emoțională pentru a crea conținut care să atingă inimile și mințile cititorilor. În fiecare cuvânt, se regăsește pasiunea sa pentru a transmite emoții puternice și mesaje încurajatoare.

Toate articolele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatii pentru tine