publicitate

Acte Necesare la RAR în 2024 pentru Înmatriculare Auto

Acte Necesare la RAR în 2024. Într-o lume în continuă mișcare și schimbare, procesele de înmatriculare a vehiculelor nu sunt nici ele străine de evoluție. Cu reguli și cerințe în continuă adaptare la standardele europene și naționale, Registrul Auto Român (RAR) joacă un rol crucial în acest proces. Indiferent dacă vehiculul este adus din Germania, Italia sau din orice alt stat membru UE sau non-UE, actele necesare la RAR în 2024 rămân esențiale pentru a obține înmatricularea dorită.

Procedura de Înmatriculare auto in 2024

Înainte de a vă lansa în demersurile de înmatriculare a unui vehicul în România, primul pas necesar este programarea la RAR pentru obținerea certificărilor esențiale. Această programare poate fi realizată online, telefonic sau direct la sediul instituției, iar obținerea acestor documente este crucială pentru a putea circula legal pe drumurile românești.

publicitate

Este important de menționat că, începând cu 1 ianuarie 2021, mașinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate în România, în conformitate cu noile reglementări în vigoare.

Acte Necesare pentru Prima Înmatriculare in Romania

Pentru vehiculele provenite din țările UE sau non-UE, RAR va emite Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), în conformitate cu procedurile stabilite. Această emisie se va realiza direct dacă vehiculul are omologare UE și nu a suferit modificări semnificative în raport cu configurația inițială. În caz contrar, va fi necesară o omologare individuală.

publicitate

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021, CIV-ul pentru vehiculele provenite din spațiul UE va fi eliberat doar achizitorului intracomunitar, persoanei fizice sau juridice care a achiziționat vehiculul și este menționată în documentele de achiziție. Acest lucru subliniază importanța unei documentații corecte și complete în procesul de achiziție a vehiculului.

Solicitantul CIV sau împuternicitul său legal trebuie să prezinte la RAR documentele de achiziție intracomunitară, precum facturi sau contracte de vânzare-cumpărare, în original sau în copie, lizibile și conforme cu normele legale. Aceste documente vor fi scanate de către angajații RAR și transmise în format digital către ANAF, pentru a asigura conformitatea și legalitatea procesului.

publicitate
publicitate

Documente necesare RAR 2024

Acte Necesare la RAR în 2024. În plus, RAR va efectua verificări tehnice și va certifica autenticitatea vehiculului. Printre actele necesare la RAR pentru prima înmatriculare se numără:

publicitate
 • Actul de identitate al solicitantului;
 • Cererea activității RAR, completată și semnată în prezența angajatului RAR;
 • Documentul de înmatriculare din țara de origine;
 • Certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele cu emisii poluante și CO2 măsurate conform procedurii WLTP);
 • Cerere de înmatriculare auto;
 • Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului, având viza ANAF;
 • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;
 • Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
 • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și copie;
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
 • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR;
 • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
 • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate;
 • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Acte necesare pentru auto din UE

Românii aduc mașini în România dintr-o varietate de țări, fie pentru că se mută în țară după o perioadă petrecută în străinătate, fie pentru că achiziționează vehicule din alte țări pentru diverse scopuri. Printre țările din care românii aduc frecvent mașini se numără:

 • Germania
 • Italia
 • Franța
 • Olanda
 • Belgia
 • Austria
 • Elveția
 • Marea Britanie
 • Spania
 • Ungaria
 • Cehia
 • Polonia

Acestea sunt doar câteva exemple, însă lista poate fi mult mai lungă, având în vedere că românii pot achiziționa mașini din aproape orice țară europeană sau non-UE, în funcție de preferințe, disponibilitate și alte factori.

Concluzie despre Acte necesare RAR 2024

Acte Necesare la RAR în 2024. În final, procesul de înmatriculare a unui vehicul în România în 2024 implică o serie de etape și documente esențiale, necesare pentru a asigura legalitatea și conformitatea acestuia cu reglementările în vigoare. Colaborarea cu RAR și respectarea cerințelor impuse sunt fundamentale pentru a evita întârzieri și probleme în procesul de înmatriculare, astfel încât să puteți beneficia în mod legal de drepturile și privilegiile oferite de posesia unui vehicul înregistrat în țară

Intrebari frecvente acte necesare RAR 2024

Care sunt principalele documente necesare pentru înmatricularea unui vehicul adus din străinătate în România în 2024?

Principalele documente necesare includ actul de identitate al solicitantului, cererea activității RAR, documentul de înmatriculare din țara de origine, certificatul de conformitate emis de producătorul vehiculului, cererea de înmatriculare auto, fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului, dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, copia contractului RCA, documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, cartea de identitate a vehiculului, certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR, documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP) și dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Cum se realizează programarea la RAR pentru obținerea certificărilor necesare în 2024?

Programarea la RAR pentru obținerea certificărilor necesare poate fi realizată online, telefonic sau direct la sediul instituției. Este important să respectați procedura specifică de programare și să aveți la îndemână toate documentele necesare pentru a evita întârzieri sau probleme în procesul de înmatriculare. Acte Necesare la RAR în 2024.

Ce se întâmplă dacă vehiculul nu are omologare UE sau a suferit modificări semnificative în raport cu configurația inițială?

În cazul în care vehiculul nu are omologare UE sau a suferit modificări semnificative în raport cu configurația inițială, va fi necesară o omologare individuală realizată de către RAR. Această procedură poate implica o serie de verificări suplimentare și poate necesita documentație adițională pentru a asigura conformitatea vehiculului cu cerințele legale în vigoare.

Care sunt etapele procesului de înmatriculare a unui vehicul adus din străinătate în România în 2024?

Procesul de înmatriculare a unui vehicul adus din străinătate în România în 2024 implică mai multe etape, printre care programarea la RAR pentru obținerea certificărilor necesare, prezentarea documentelor la RAR, efectuarea verificărilor tehnice și certificarea autenticității vehiculului, completarea și depunerea cererii de înmatriculare auto, plata taxelor și a contravalorii certificatului de înmatriculare, precum și obținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Care sunt recomandările pentru evitarea problemelor în procesul de înmatriculare a unui vehicul adus din străinătate în România în 2024?

Pentru a evita problemele în procesul de înmatriculare a unui vehicul adus din străinătate în România în 2024, este recomandabil să vă asigurați că aveți toate documentele necesare în ordine și să respectați procedurile specificate de către RAR. De asemenea, colaborarea cu reprezentanții RAR și obținerea tuturor informațiilor necesare înainte de a începe procesul de înmatriculare poate fi utilă pentru a evita întârzierile și complicațiile neașteptate. Acte Necesare la RAR în 2024.

Informatii autor
Anisia Baicu

Cu un pasionat simț al cuvântului și o dragoste profundă pentru creație, Anisia Baicu este inima și mintea din spatele mesajeinfo.ro. Ca redactor principal, Anisia aduce un aer de prospețime și inspirație în fiecare mesaj și în fiecare articol publicat pe platformă.

Cu o experiență vastă în scriere creativă și redactare, Anisia îmbină măiestria lingvistică cu sensibilitatea emoțională pentru a crea conținut care să atingă inimile și mințile cititorilor. În fiecare cuvânt, se regăsește pasiunea sa pentru a transmite emoții puternice și mesaje încurajatoare.

Toate articolele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatii pentru tine