publicitate

Taxa RAR 2024. Tarife si preturi valabile in anul 2024 pentru operatiunile efectuate la Registrul Auto Roman. Acte necesare

Taxa RAR 2024. Tarife si preturi. În România, Registrul Auto Român (RAR) este instituția responsabilă pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare și pentru asigurarea că autovehiculele respectă standardele de siguranță și de mediu. Taxa RAR în 2024 diferă în funcție de tipul și greutatea autovehiculelor, iar procesul de înmatriculare necesită respectarea unor proceduri precise. Vom explora în detaliu costurile asociate taxei RAR și actele necesare pentru înmatricularea autovehiculelor în România.

Costul Taxei RAR în 2024-2025

Taxa RAR 2024. Taxa RAR pentru autovehiculele din Uniunea Europeană, cu greutate mai mică de 3,5 tone, se ridică la 539 de lei. Pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 3,5 tone, taxa este de 857 de lei. Autoturismele din afara Uniunii Europene, cu greutatea mai mare de 3,5 tone, sunt supuse unei taxe RAR de 1149 de lei. În cazul vehiculelor utilitare, taxa RAR este de 149 de lei.

publicitate

Procedura de Înmatriculare Auto in 2024

Procesul de înmatriculare a unui autovehicul necesită respectarea unei serii de pași și documente:

Acte Necesare:

 1. Cerere de Înmatriculare Auto: Este necesar să completați și să depuneți o cerere de înmatriculare auto.
 2. Fișă de Înmatriculare: Această fișă trebuie completată cu datele proprietarului și vizată de ANAF. Dacă în certificatul de înmatriculare sunt implicate alte persoane, trebuie depusă și o fișă de înmatriculare completată cu datele acestora.
 3. Dovada Plății pentru Certificatul de Înmatriculare: Contravaloarea acestuia este de 37 de lei și poate fi achitată la ghișeu, odată cu depunerea documentelor.
 4. Act de Identitate al Solicitantului: Este necesar să prezentați actul de identitate original și copie.
 5. Contract RCA: Copie a contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia.
 6. Dovada Dreptului de Proprietate: Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, atât în original, cât și în copie.
 7. Cartea de Identitate a Vehiculului: Original și copie.
 8. Certificatul de Autenticitate al Vehiculului eliberat de RAR.
 9. Documentele de Înmatriculare Străină: În cazul autovehiculelor importate, este necesară prezentarea documentelor originale eliberate de autoritățile străine, precum și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
 10. Dovada Inspecției Tehnice Periodice (ITP): Asigurați-vă că aveți dovada plății ITP-ului în termenul de valabilitate al acestuia.
 11. Dovada Plății Contravalorii Plăcuțelor cu Numărul de Înmatriculare.

Sediul centrar RAR Bucuresti

Tariful pentru taxa RAR poate fi achitat la sediul RAR sau la alte puncte de plată autorizate. Adresa sediului central RAR din București este:

publicitate

Adresă: Calea Griviței nr. 391A, sector 1, București, cod 010719.

În concluzie, taxa RAR în 2024-2025 este determinată de tipul și greutatea autovehiculului, iar procesul de înmatriculare necesită respectarea unor pași și documente precise. Este esențial să fiți bine informat și să respectați toate cerințele pentru a evita întârzierile sau problemele în procesul de înmatriculare a autovehiculului în România.

publicitate
publicitate

Lista Documentelor Necesare și Costul Taxei RAR pentru Înmatricularea unui Autovehicul

Taxa RAR 2024. Atunci când vine vorba de prima înmatriculare a unui autovehicul la Registrul Auto Român (RAR), este crucial să ai la îndemână o serie de documente esențiale. Acestea includ:

publicitate
 1. Act de Identitate al Solicitantului: Un document care atestă identitatea celui care solicită înmatricularea autovehiculului și care servește drept bază de identificare în procesul administrativ.
 2. Cerere pentru Activitate la RAR: Cererea trebuie completată de solicitant cu atenție și responsabilitate și trebuie semnată în fața unui angajat al RAR pentru a valida procesul.
 3. Documentul de Înmatriculare din Țara de Origine: Este esențial să ai la îndemână acest document care confirmă statutul legal al autovehiculului în țara de proveniență.
 4. Certificatul de Conformitate (CoC): Acest certificat, emis de producătorul vehiculului, este obligatoriu pentru vehiculele care sunt supuse măsurătorilor de emisii poluante și CO2 conform procedurii WLTP, în special pentru cele fabricate după 31 august 2018.

În ceea ce privește taxa RAR pentru o remorcă cu o greutate de 750 de kilograme, este important să menționăm că aceasta poate varia în funcție de zona în care se efectuează verificarea tehnică. În general, costul pentru efectuarea RAR-ului pentru o remorcă de 750 de kilograme este estimat la aproximativ 500 de lei.

Este important să te asiguri că dispui de toate documentele necesare și să iei în considerare variațiile de preț în funcție de locație atunci când te pregătești pentru înmatricularea autovehiculului la RAR. Respectarea procedurilor și a documentelor solicitate îți va asigura un proces cât mai fluent și fără probleme în procesul de înmatriculare.

Programarea pentru Inspectia Tehnica la RAR în 2023: Pas cu Pas

Înainte de a programa inspecția tehnică a autovehiculului la Registrul Auto Român (RAR), este important să urmezi câțiva pași simpli. Iată cum poți face acest lucru în mod eficient:

1. Accesează Site-ul Oficial al RAR pentru Programare

Primul pas este să accesezi site-ul oficial al RAR la adresa https://pro.rarom.ro/protara/programari.asp și să selectezi reprezentanța R.A.R. la care dorești să efectuezi programarea.

2. Selectează Opțiunea Corectă

După ce ai selectat reprezentanța, vei fi întrebat dacă autovehiculul tău are o carte de identitate. Răspundeți corespunzător, apăsând pe „Da” sau „Nu”, în funcție de situația vehiculului tău.

3. Alege Tipul de Serviciu

Taxa RAR 2024. Pasul următor implică selectarea tipului de serviciu pe care îl necesită autovehiculul tău. Fie că este vorba de modificări CIV / reomologare, verificare tehnică, agreare, CAVR sau pentru motociclete, asigură-te că alegi opțiunea corectă.

4. Introducerea Codului Antispam

Introdu codul antispam furnizat și apasă pe butonul „Verificare cod”.

5. Alege Data și Ora Dorite

Așteaptă până când lista cu date disponibile s-a încărcat și selectează reprezentanța cu data și intervalul orar care ți se potrivește cel mai bine.

6. Completează Formularul cu Detaliile Vehiculului

În formularul afișat, completează informațiile despre autovehicul, precum marca, numărul de înmatriculare și seria cărții de identitate a vehiculului. Asigură-te că toate datele introduse sunt corecte pentru a evita orice neînțelegeri.

7. Finalizează Programarea

Apasă pe butonul „Continuați” pentru a finaliza programarea. Cererea ta va fi preluată și vei primi confirmarea în scurt timp.

Plata Taxei RAR

Taxa RAR 2024 poate fi achitată la banca CEC sau alte bănci partenere, precum și la oficiile Poștei Române. Este important să efectuezi plata în termenul stabilit pentru a evita întârzierile în procesul de înmatriculare.

Respectând acești pași, vei putea programa cu ușurință inspecția tehnică a autovehiculului la RAR și vei asigura o procedură cât mai fluidă și fără probleme în procesul de înmatriculare.

Informatii autor
Anisia Baicu

Cu un pasionat simț al cuvântului și o dragoste profundă pentru creație, Anisia Baicu este inima și mintea din spatele mesajeinfo.ro. Ca redactor principal, Anisia aduce un aer de prospețime și inspirație în fiecare mesaj și în fiecare articol publicat pe platformă.

Cu o experiență vastă în scriere creativă și redactare, Anisia îmbină măiestria lingvistică cu sensibilitatea emoțională pentru a crea conținut care să atingă inimile și mințile cititorilor. În fiecare cuvânt, se regăsește pasiunea sa pentru a transmite emoții puternice și mesaje încurajatoare.

Toate articolele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatii pentru tine