publicitate

Schimbare carte de identitate 2024. Ce acte sunt necesare?

Schimbare carte de identitate. Atunci când vine vorba de schimbarea cărții de identitate, este esențial să cunoști pașii și actele necesare pentru a-ți actualiza documentul oficial. Fie că vrei să schimbi un buletin expirat sau deteriorat, sau pur și simplu să actualizezi informațiile personale, acest ghid detaliat îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a face acest proces cât mai ușor posibil. Descoperă ce acte sunt necesare și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține noul tău document de identitate.

Înainte de a începe procesul de schimbare a cărții de identitate, asigură-te că ai toate documentele necesare pregătite. Acestea pot include certificatul de naștere, actul de identitate expirat sau deteriorat, documentul de dovadă a adresei de domiciliu, precum și alte documente relevante în funcție de situația ta specifică.

publicitate

Acte necesare pentru schimbare buletin sau carte de identitate in 2024

Acte necesare pentru schimbare carte de identitate in cazul modificarii adresei de domiciliu

Schimbarea domiciliului poate implica o serie de formalități, inclusiv actualizarea cărții de identitate. Iată lista detaliată a actelor necesare pentru această procedură.

 1. Cererea pentru eliberarea actului de identitate – asigură-te că cererea este completată corect și semnată.
 2. Actul de identitate anterior și cartea de alegător (dacă este cazul) – asigură-te că ai la tine buletinul sau cartea de identitate veche.
 3. Certificatele de naștere și de căsătorie, dacă este cazul (original și copie) – furnizează aceste documente pentru a dovedi schimbarea domiciliului și eventualele modificări ale statutului civil.
 4. Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (original și copie) – în cazul în care s-a produs o despărțire legală.
 5. Certificatul de divorț, dacă este cazul (original și copie) – folosit pentru a confirma legalitatea divorțului.
 6. Certificatul deces al soțului/soției decedat, dacă este cazul (original și copie) – necesar în cazul în care soțul/soția a decedat.
 7. Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, dacă este cazul (original și copie) – pentru a confirma relația de părinte-copil și a actualiza informațiile înregistrate.
 8. Documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu (original și copie) – asigură-te că ai la tine documente care să ateste noul domiciliu, cum ar fi facturi de utilități sau contracte de închiriere.
 9. Declarația scrisă a găzduitorului dată la ghișeu sau procură de la acesta, în cazul în care solicitantul cărții de identitate nu este proprietarul imobilului – necesară dacă domiciliul actual este diferit de proprietatea solicitantului.
 10. Chitanța reprezentând contravaloarea taxei cărții de identitate – asigură-te că plătești taxa corespunzătoare pentru eliberarea noului buletin, aceasta putând fi achitată la ghișeu.

Acest set complet de documente și proceduri te va ajuta să realizezi cu succes schimbarea domiciliului înregistrat pe cartea de identitate. Asigură-te că ai toate actele necesare pregătite pentru a evita întârzieri sau probleme în procesul de actualizare a cărții de identitate.

publicitate

Taxe pentru schimbare carte de identitate sau buletin in 2024

Schimbare carte de identitate. Taxele pentru eliberarea cărții de identitate în 2024 sunt clar definite și pot fi achitate în diverse moduri și locații. Iată detaliile.

 1. Taxa unică. Pentru obținerea cărții de identitate, se percepe o taxă unică în valoare de 7 lei. Această taxă poate fi achitată la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, sau chiar la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate.
 2. Taxa pentru buletinul provizoriu. Dacă ai nevoie de o carte de identitate provizorie, va trebui să plătești o taxă de doar 1 leu.
 3. Eliberarea cărții de identitate electronice. Pentru o perioadă de cinci ani de la implementare, eliberarea cărții de identitate electronice va fi gratuită.

Este important de menționat că anumite categorii de persoane sunt scutite de plata taxei pentru eliberarea cărții de identitate. Aceste categorii includ.

publicitate
publicitate
 • Copiii orfani sau abandonați, precum și persoanele în vârstă aflate în unități de ocrotire și protecție socială.
 • Persoanele cu handicap grad I și II, precum și cele care beneficiază de ajutor social.
 • Persoanele reținute sau arestate care nu dispun de mijloace financiare.
 • Persoanele afectate de calamități naturale, incendii sau alte dezastre.

Astfel, știind aceste informații, poți să te pregătești corespunzător pentru procesul de schimbare a buletinului în 2024 și să eviți surprizele neplăcute legate de taxe.

publicitate

Acte necesare pentru schimbare buletin expirat (carte de identitate Romania)

Atunci când buletinul îți expiră, trebuie să fii conștient de procedurile legale pe care trebuie să le urmezi pentru a obține un nou act de identitate. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea buletinului expirat în 2024.

 1. Cerere pentru eliberare buletin. Primul pas este să completezi o cerere pentru eliberarea noului buletin.
 2. Certificatul de naștere. Este necesar să prezinți certificatul tău de naștere, atât în original, cât și în copie.
 3. Certificatul de căsătorie sau hotărârea de divorț. Dacă ești căsătorit sau ai fost, trebuie să prezinți certificatul de căsătorie sau hotărârea de divorț, în original și copie, după caz. Aceste documente sunt necesare pentru a confirma statutul tău civil.
 4. Certificatul de deces (dacă este cazul). În situația în care soțul sau soția ta a decedat, va trebui să prezinți certificatul de deces al acestuia, atât în original, cât și în copie.
 5. Certificatele de naștere ale copiilor minori. Dacă ai copii cu vârsta sub 14 ani, va trebui să prezinți certificatele lor de naștere, atât în original, cât și în copie.
 6. Documentul de dovadă a adresei de domiciliu. Este necesar să furnizezi un document care să ateste adresa ta de domiciliu actuală. Acest document poate fi, de exemplu, un extras de carte funciară sau o factură de utilități recentă.
 7. Chitanța plata. Pentru eliberarea noului buletin, va trebui să plătești o taxă, care este de obicei în valoare de 7 lei. Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate trebuie să fie prezentată la ghișeul de depunere a actelor.

Acte necesare schimbare buletin deteriorat, pierdut sau furat in 2024

Acte necesare Schimbare carte de identitate. Atunci când te afli în situația în care buletinul tău este deteriorat, pierdut sau furat, trebuie să urmezi un set specific de proceduri și să prezinți anumite documente pentru a obține un nou buletin de identitate. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea buletinului deteriorat, pierdut sau furat în 2024.

 1. Cerere de eliberare buletin. Începe procesul prin completarea unei cereri de eliberare a noului buletin. Această cerere trebuie să fie semnată de tine și poate fi obținută de la ghișeul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor sau poate fi disponibilă online.
 2. Certificatele de naștere și de căsătorie (dacă este cazul). Dacă ești căsătorit sau ai fost căsătorit și numele tău a fost schimbat în urma căsătoriei, trebuie să prezinți certificatele de naștere și de căsătorie, atât în original, cât și în copie.
 3. Certificatele de naștere ale copiilor minori (dacă este cazul). Dacă ai copii cu vârsta sub 14 ani, trebuie să furnizezi certificatele lor de naștere, atât în original, cât și în copie.
 4. Hotărârea de divorț și certificatul de divorț (dacă este cazul). Dacă te-ai divorțat, trebuie să prezinți hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, sau certificatul de divorț, atât în original, cât și în copie.
 5. Documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu. Este necesar să prezinți un document care să ateste adresa ta de domiciliu actuală, atât în original, cât și în copie.
 6. Proprietarul spațiului în care se stabilește domiciliul. Dacă solicitantul nu este proprietar al locuinței, este necesar ca proprietarul spațiului să fie prezent și să prezinte actul de identitate în original, în termen de valabilitate.
 7. Chitanța reprezentând contravaloarea taxei cărții de identitate. Este necesar să plătești taxa pentru eliberarea noului buletin, iar chitanța care atestă plata trebuie prezentată la ghișeul de depunere a actelor.

Unde se depun actele pentru schimbare carte de identitate sau buletin?

Procesul de depunere a actelor pentru schimbarea buletinului este unul important și necesită atenție la detalii. Iată unde și cum trebuie să depui documentele pentru schimbarea buletinului în 2024.

Actele se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința. Este esențial ca depunerea să fie făcută personal, iar solicitantul trebuie să fie prezent pentru a prezenta documentele și a furniza eventualele informații suplimentare.

În cazul în care solicitantul se află în afara țării, un mandatar poate depune actele în numele său. Pentru acest lucru, mandatarul trebuie să aibă o procură specială pe care să fie aplicată fotografia titularului, autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul în care se află solicitantul. Procura trebuie să includă o referire expresă la obiectul mandatului, respectiv schimbarea buletinului de identitate.

În cazul în care buletinul a expirat, cetățenii pot solicita punerea în legalitate cu un act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea acestuia, dar nu mai puțin de 15 zile. Este important să te prezinți la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor la care ești arondat cu domiciliul sau reședința pentru a face acest demers.

Asigură-te că ai toate documentele necesare pregătite în avans și că respecți toate cerințele legale pentru a facilita procesul de schimbare a buletinului în 2024. Este un proces important, iar respectarea tuturor cerințelor va asigura o desfășurare fără probleme.

Programare online pentru schimbare buletin / carte identitate

Acte necesare Schimbare carte de identitate. Din fericire, în era digitală în care trăim, procesele administrative devin din ce în ce mai accesibile și mai ușor de gestionat. Iată cum poți face o programare online pentru cartea de identitate în România.

 1. Accesează site-ul oficial al autorității locale responsabile de eliberarea cărților de identitate sau al serviciului public comunitar de evidență a persoanelor din localitatea ta.
 2. Caută secțiunea dedicată programărilor online sau a serviciilor online și selectează opțiunea pentru programarea pentru cartea de identitate.
 3. Completează formularul online cu informațiile tale personale solicitate, precum numele, prenumele, CNP-ul, adresa de domiciliu etc.
 4. Selectează data și ora dorită pentru programare, din cele disponibile în calendarul online.
 5. Verifică cu atenție informațiile introduse și finalizează procesul de programare.
 6. Dacă este necesar, vei primi un e-mail de confirmare a programării, iar unele platforme online pot oferi și posibilitatea de a descărca un bilet de programare sau un cod de confirmare.
 7. Asigură-te că te prezinți la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor la data și ora programate, având la tine toate documentele necesare și confirmarea programării.

Acest proces simplificat de programare online pentru cartea de identitate îți poate economisi timp și efort, oferindu-ți posibilitatea de a alege o dată și o oră convenabilă pentru tine, fără a fi nevoie să stai la coadă la ghișeu.

Termen de valabilitate pentru buletine sau carti de identitate eliberate in 2024

Termenul de valabilitate al cărții de identitate este reglementat în conformitate cu vârsta și starea civilă a titularului. Iată cum sunt stabilite aceste termene.

 1. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, cartea de identitate are o valabilitate de 4 ani. Acest interval asigură actualizarea datelor personale în perioada de tranziție către maturitate.
 2. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate este de 7 ani. Acest interval mai lung reflectă stabilitatea și schimbările minime înregistrate în această perioadă a vieții.
 3. După împlinirea vârstei de 25 de ani, cartea de identitate are o valabilitate de 10 ani. Acest termen mai extins este justificat de stabilitatea și maturitatea dobândite de titular în această etapă a vieții.
 4. Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, cartea de identitate este valabilă pe viață. Această decizie reflectă stadiul avansat al vieții și necesitatea de a asigura accesul permanent la identificare.

Este important de menționat că termenul de valabilitate al cărții de identitate poate fi afectat de schimbările legislative sau de alte modificări în politica administrativă. Astfel, este recomandabil să verifici periodic starea de valabilitate a documentelor tale de identitate și să le actualizezi la nevoie. Acte necesare Schimbare carte de identitate.

Informatii autor
Anisia Baicu

Cu un pasionat simț al cuvântului și o dragoste profundă pentru creație, Anisia Baicu este inima și mintea din spatele mesajeinfo.ro. Ca redactor principal, Anisia aduce un aer de prospețime și inspirație în fiecare mesaj și în fiecare articol publicat pe platformă.

Cu o experiență vastă în scriere creativă și redactare, Anisia îmbină măiestria lingvistică cu sensibilitatea emoțională pentru a crea conținut care să atingă inimile și mințile cititorilor. În fiecare cuvânt, se regăsește pasiunea sa pentru a transmite emoții puternice și mesaje încurajatoare.

Toate articolele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatii pentru tine