publicitate

Acte necesare Pasaport. Taxa eliberare Pasaport 2024. Programare

Acte necesare Pasaport. Taxa eliberare Pasaport 2024. În procesul de obținere a unui nou pașaport, există anumite formalități și documente necesare pe care trebuie să le cunoști pentru a asigura o procedură cât mai lină și eficientă. Indiferent dacă dorești să obții un pașaport pentru prima dată sau să îți reînnoiești unul expirat, este esențial să fii informat cu privire la actele necesare și la pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Astfel, înainte de a te angaja în procesul de solicitare a unui nou pașaport în anul 2024, este crucial să cunoști exact ce documente trebuie să aduci și să te pregătești corespunzător pentru acest demers. Un text introductiv îți poate oferi o perspectivă clară asupra a ceea ce te așteaptă și îți poate oferi încrederea necesară pentru a aborda acest proces cu siguranță și înțelegere.

publicitate

Acte necesare Pasaport 2024

Pentru eliberarea unui nou pașaport în anul 2024, sunt necesare următoarele acte:

 1. Cerere tip pentru eliberare pașaport. Această cerere se completează și se depune la oficiile de eliberare a pașapoartelor și este generată automat de sistemul informatic al direcției de pașapoarte.
 2. Cartea de identitate în original. Este obligatoriu să prezinți cartea de identitate în original la momentul depunerii cererii pentru eliberarea pașaportului.
 3. Chitanța de plată a taxei pentru pașaport. Pentru eliberarea noului pașaport, este necesar să achiziționezi o chitanță care atestă achitarea taxei de eliberare a pașaportului. Valoarea acestei taxe poate varia în funcție de politicile locale și de tipul de pașaport solicitat.
 4. Pașaportul anterior (dacă există). Dacă ai un pașaport anterior care este în continuare valabil sau care este expirat, este posibil să fie necesar să-l prezinți la momentul depunerii cererii pentru noul pașaport.

Este important să menționăm că aceste documente trebuie să fie prezentate la birourile de pașapoarte conform programării online sau a instrucțiunilor specifice ale autorităților locale. Asigură-te că verifici cerințele specifice ale direcției de pașapoarte din localitatea ta pentru a evita orice întârzieri sau probleme în procesul de eliberare a pașaportului. Acte necesare Pasaport.

publicitate

Tipuri de pasaport disponibile

Există mai multe tipuri de pașapoarte care pot fi eliberate, fiecare cu caracteristicile și scopurile sale specifice. Iată câteva dintre tipurile de pașapoarte disponibile:

 1. Pașaport Simplu Electronic (cel mai popular). Acesta este tipul de pașaport obișnuit, care permite titularului să călătorească în străinătate și să treacă frontierele. Este recunoscut pe scară largă și este folosit pentru scopuri de călătorie și identificare.
 2. Pașaport Simplu Temporar. Acest tip de pașaport poate fi emis în anumite circumstanțe specifice și pentru o perioadă limitată de timp. De obicei, este acordat în situații de urgență sau când este necesar să se călătorească rapid, iar pașaportul normal nu este disponibil sau nu poate fi obținut în timp util.
 3. Pașaport Simplu Electronic/Simplu Temporar cu menționarea statului de domiciliu. Acest tip de pașaport poate include mențiunea statului de domiciliu al titularului și poate fi utilizat pentru a călători în străinătate, similar cu pașaportul simplu electronic. Menționarea statului de domiciliu poate fi utilă în anumite situații administrative sau legale.

Fiecare tip de pașaport servește scopuri specifice și este emis în conformitate cu reglementările și cerințele legale ale autorităților de emitere a pașapoartelor. Este important să alegi tipul potrivit de pașaport în funcție de nevoile și circumstanțele tale individuale. Acte necesare Pasaport.

publicitate
publicitate

Care este taxa pentru pasaport simplu electronic?

Pentru a obține un pașaport simplu electronic în România, este necesar să plătești o taxă de eliberare, care poate varia în funcție de vârsta solicitantului și de tipul pașaportului. Iată detalii despre taxele pentru pașapoartele comune:

publicitate
 1. Pașaport Simplu Electronic pentru persoanele de peste 12 ani:
  • Taxa este de 258 lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani sau mai mult.
 2. Pașaport Simplu Electronic pentru persoanele de sub 12 ani:
  • Taxa este de 234 lei pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.

Pentru pașaportul simplu temporar, indiferent de vârstă, taxa este de 96 de lei.

Pentru a achita taxa de eliberare a pașaportului, există mai multe modalități disponibile:

 • Plata la casieriile unităților CEC Bank.
 • Plata la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank.
 • Plata online, exclusiv prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

În general, taxa pentru eliberarea pașaportului poate fi achitată direct la centrul de eliberare a pașapoartelor, unde pot exista facilități pentru plată, cum ar fi stații selfpay sau puncte de încasare CEC Bank. Este important să verifici modalitățile de plată disponibile înainte de a solicita eliberarea pașaportului.

Acte necesare pașaport pentru copii în 2024

Acte necesare Pasaport.Atunci când intenționezi să călătorești în străinătate împreună cu un copil cu vârsta sub 12 ani, este necesar să depui actele pentru eliberarea pașaportului pentru copii. Iată care sunt documentele necesare în acest caz:

 1. Certificatul de naștere al copilului, în original.
 2. Actele de identitate ale ambilor părinți sau ale unuia dintre părinți, ale reprezentantului legal sau, după caz, ale persoanei împuternicite, în original.
 3. Dovada achitării taxei pentru pașaport, completate pe numele minorului, în original.
 4. Pașaportul anterior al minorului, dacă acesta există. În situația în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, este necesară și o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Este important să ai toate aceste documente pregătite corect și să te asiguri că toate informațiile sunt complete și valide înainte de a depune cererea pentru eliberarea pașaportului pentru copii.

Care este valabilitatea pentru pasaport simplu electronic

Pașaportul simplu electronic este una dintre cele mai întâlnite opțiuni și are următoarele perioade de valabilitate:

 • Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, pașaportul este valabil timp de 3 ani.
 • Adolescenții cu vârsta între 12 și 18 ani beneficiază de un pașaport cu valabilitate de 5 ani.
 • Persoanele cu vârsta peste 18 ani pot obține un pașaport cu o valabilitate de până la 10 ani.

Este esențial să fiți conștienți de aceste termene de valabilitate pentru a vă planifica călătoriile și pentru a evita inconveniențele ce pot apărea din expirarea pașaportului în timpul unei călătorii.

Pentru a solicita eliberarea unui pașaport în țară, puteți merge la orice serviciu public comunitar de pașapoarte. În străinătate, puteți face acest lucru la misiunile diplomatice și consulatele române. Asigurați-vă că aveți toate documentele necesare pentru a evita întârzierile sau eventualele probleme.

In cat timp se elibereaza pasaportul simplu electronic?

Acte necesare Pasaport. Procesul de eliberare a pașaportului poate varia în funcție de volumul cererilor primite și de perioada în care sunt depuse. În general, la nivel național, termenul de eliberare poate fi de până la 5 zile lucrătoare. Cu toate acestea, în perioadele de vârf sau foarte aglomerate, acest termen poate fi extins până la 10 zile lucrătoare.

Cererea de eliberare a pașaportului este disponibilă la toate instituțiile publice care gestionează acest proces. Acest lucru înseamnă că cererea este generată în sistemul informatic atunci când sunt depuse la ghișeu toate documentele necesare. Solicitantul este apoi invitat să verifice datele înscrise în cerere și să semneze. Nu este necesar să completați sau să descărcați cererea acasă, deoarece acest lucru se face la momentul depunerii la ghișeu.

Programare online pentru eliberare pasaport

În 2024, procedura de programare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice sau temporare se realizează preponderent online, prin intermediul platformei online de programari pasapoarte.. Programările sunt disponibile începând cu data curentă și pot fi efectuate pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Depunerea actelor necesare pentru obținerea pașaportului se desfășoară de obicei rapid, fără a mai fi necesară așteptarea la coadă, având în vedere existența mai multor centre publice în care acest lucru poate fi realizat.

Pentru a oferi mai multe informații și asistență, Direcția Generală de Pașapoarte din România pune la dispoziție următoarele date de contact:

 • Adresă: Str. Nicolae Iorga, Nr. 29, Sector 1, București
 • Telefon: 0371.575.536 (pentru relații cu publicul)
 • Program cu publicul pentru informații suplimentare: Luni – Vineri, 08:30 – 16:30.
 • Programare online apasa aici

Concluzie finala despre pasaport, acte necesare si taxe

Încheind, este important să subliniem că procesul de eliberare a pașapoartelor în 2024 a devenit mai simplu și mai accesibil, datorită posibilității de a face programări online și a reducerii timpului de așteptare. Cu ajutorul platformei online și a multiplelor centre publice disponibile, cetățenii au acum mai multe opțiuni și flexibilitate în obținerea documentelor de călătorie. Pentru orice informații suplimentare sau asistență, puteți contacta Direcția Generală de Pașapoarte, care se află la dispoziția dumneavoastră pentru a vă oferi sprijinul necesar în procesul de obținere a pașaportului. Acte necesare Pasaport.

Informatii autor
Anisia Baicu

Cu un pasionat simț al cuvântului și o dragoste profundă pentru creație, Anisia Baicu este inima și mintea din spatele mesajeinfo.ro. Ca redactor principal, Anisia aduce un aer de prospețime și inspirație în fiecare mesaj și în fiecare articol publicat pe platformă.

Cu o experiență vastă în scriere creativă și redactare, Anisia îmbină măiestria lingvistică cu sensibilitatea emoțională pentru a crea conținut care să atingă inimile și mințile cititorilor. În fiecare cuvânt, se regăsește pasiunea sa pentru a transmite emoții puternice și mesaje încurajatoare.

Toate articolele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informatii pentru tine